Muntii nostri aur poarta…

Prietenul meu care face investitii legate de Romania mi-a atras din nou atentia asupra oportunitatii extraordinare care este [TSE:GBU](http://www.google.ca/finance?cid=665985) – Gabriel Resources, listata pe bursa din Toronto si care are ca proiect unic exploatarea aurului si argintului de la Rosia Montana.

Planul lor de afaceri, extrem de profitabil, a fost calculat la un pret al aurului de 900$/uncie. Acum pretul pe piata este aproape dublu.

Planul de afaceri | Roşia Montană.

Actiunea a oscilat in jur de 6 pana in martie (a fost si peste 8), apoi a reactionat la schimbarea de guvern (PDL-ul sustinea deschiderea exploatarii) si s-a prabusit sub 2. Acum pretul e in jur de 2.6, ceea ce face market cap-ul sa fie sub 1 miliard, iar trendul e usor crescator.

Gabriel detine 80% din RMGC (Statul roman detine restul de 20%), iar zacamantul e estimat la 10 milioane de uncii de aur (adica la cursul actual 17 miliarde USD).

In acest moment, RMGC mai asteapta doar un aviz final de mediu pentru a porni exploatarea. E in interesul tuturor partilor ca exploatarea sa inceapa, si in noile conditii de stabilitate politica e foarte probabil sa se ajunga la o intelegere si sa se rezolve problema.

Si atunci o dublare a actiunii ar putea sa se intample practic peste noapte.

Mai multe informatii:
http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/News-and-comment?s=GBU:TOR
http://m.zf.ro/cautare/rezultate.html?q=Gabriel+resources

Voi ce stiti despre asta? Ne bagam? Pare o oportunitate excelenta.

Anunțuri

10 comentarii

  1. E vorba de mai multe miliarde de dolari pentru statul roman. De ce le-ar lasa ingropate in pamant, acum cand are atata nevoie de ele si cand proiectul de a le exploata a ajuns atat de aproape de realizare? Iar opinia publica din Romania nu are nici un fel de putere pentru urmatorii 2 ani, pana la urmatoarele alegeri, cand oricum nu va conta fiindca si PDL a sustinut proiectul.

   1. Din câte am citit eu, statul român ar investi mai mult decât ar primi la final. Am rămâne, în schimb, cu gaura şi cianura. Şi mita pe care-au primit-o diverse persoane.

 1. NU CRED CA ACEST PROIECT ESTE FOARTE LESNE DE REALIZAT ! SOCIETATEA ROMANEASCA E IMPOTRIVA PROIECTULUI DIN MAI MULTE RATIUNI . PRINCIPALUL SUSTINATOR AL PROIECTULUI ESTE TRAIAN BASESCU CARE IN PRESA A FOST ACUZAT CA ARE INTERESE PERSONALE IN ACEST PROIECT!ERA UN TIMP CAND BASESCU LA FIECARE CUVANTARE FACEA REFERIRE LA ROSIA MONTANA ! CRESTEREA FORMIDABILA PE BURSA A AVUT LOC IMEDIAT DUPA UN DISCURS AL LUI BASESCU IN CARE CEREA GUVERNULUI SA ACTIONEZE IMEDIAT PENTRU PUNEREA IN APLICARE A INVESTITIEI ! PENTRU ACEST LUCRU OPOZITIA DE ATUNCI A CERUT ANCHETAREA LUI BASESCU ! DE NECREZUT – IN AFARA DE OPOZITIE,DE PRESA , DE ISTORICI, DE ECOLOGISTI, UDMR ,ETC – CEL CARE S-A OPUS A FOST … EMIL BOC CARE SI-A MOTIVAT POZITIA PRIN PROBLEMELE DE MEDIU CARE VOR APARE SI PRIN DISTRUGEREA CELEBRELOR MINE ROMANE !!! ACTUALMENTE GABRIEL RESOURCES FACE RECLAMA PE TOATE POSTURILE DE TV (INCLUSIV ANTENA 3 SI TVR). PENTRU NOUA PUTERE E DESTUL DE DIFICIL SA PUNA IN APLICARE PROIECTUL DAT FIIND CA PANA LA ALEGERI S-A TOT OPUS … REFERENDUMUL CARE A AVUT LOC A DAT CASTIG REALIZARII PROIECTULUI CU CCA 74% DAR LA REFERENDUM (PLATIT DE GABRIEL RESOURCES) AU PARTICIPAT DOAR LOCALNICII . IN CAMPANIA ELECTORALA ATAT BASESCU CAT SI PONTA S-AU FERIT DE ACEST SUBIECT !

  TREBUIE SUBLINIAT INSA URMATORUL ASPECT : IN DIVERSE ARTICOLE DIN PRESA APARE IDEEA CA DINCOLO DE CANTITATEA DE AUR CE AR PUTEA FI EXTRASA – SE AFIRMA CA ROMANIA E PE LOCUL 5 IN LUME LA REZERVELE DE AUR – MUUUULT MAI IMPORTANTE AR FI O SERIE DE ALTE MINERALE CARE SE EXTRAG ODATA CU AURUL SI CARE SE FOLOSESC IN INDUSTRIA MILITARA (METALE RARE SI FOARTE GREU EXPLOATABILE). MULTI AFIRMA CA ACESTE METALE REPREZINTA ADEVARATA MIZA …

  A NU SE UITA CA PRINCIPALUL FACTOR DE DECIZIE DE LA GABRIEL RESOURCES E DE ORIGINE ROMANA ! ASA CA E CLAR CA A LUCRAT CU CIUBUCURI SI E CLAR CA LE VA FOLOSI IN CONTINUARE !!!

 2. Eu as spune ca nu e politician roman (asa cum ii stim preabine!) care sa nu „puna botu'” la un eventual castig personal din aceasta poveste. Iar Gabriel Resources a fost foarte generos cu toata lumea (nu numai politicieni ci si jurnalisti, lideri de opinie, localnici etc). Asadar, eu cred ca cu romanasii treaba este aranjata si ar merge struna. Adevarata piedica (salvatoare, in opinia mea, pentru ambientul natural local) este o opozitie a autoritatilor de mediu europene, care, analizand obiectiv acest proiect si-au dat seama ca nu pot opri poluarea la granita de stat a Romaniei. De aceea, nu Boc personal a fost cel care s-a opus proiectului, ci el a fost doar vocea care a anuntat ca „sefii cei mari” au ceva obiectii. In tandem cu presedintele Basescu au jucat un fel de bad cop – good cop pentru a iesi bine si in fata europenilor si in fata investitorilor cu a caror miere se indulcisera deja. Tipic, nu?

  1. Bun venit Bogdan!
   Din cate am inteles, proiectul se incadreaza in limita data de normele europene la concentratia de cianuri maxima admisa (normele prevad o limita maxima de 10 iar proiectul a fost modificat cu ani in urma sa nu treaca de 6-7). (Hearsay)
   De altfel, daca ar exista o prevedere legala, fie ea nationala sau europeana, pe care proiectul sa o incalce, Ministerul Mediului ar fi respins avizul de mediu pe baza ei, iar Gabriel ar fi modificat apoi proiectul ca sa o respecte si sa primeasca in final avizul. Dar avizul intarzie de 6 ani din motive politice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s