Rezultate financiare Apple

Apple – Press Info – Apple Reports Record Results.

Vanzarile (medii saptamanale) au crescut cu 27%, (aproape) in linie cu estimarile, iar profitul pe actiune a crescut cu 7% fata de perioada similara a anului trecut (tinand cont de saptamana in minus) ceea ce a depasit cu 2.5% estimarile analistilor.

iPhone +37%, 48 milioane buc., pret mediu extrem de stabil la 640$, gross margin in scadere la 48%. Deci nu au fost probleme cu vanzarile (Tim Cook a si atras atentia sa nu mai credem toate zvonurile) sau presiuni ale concurentei, ci introducerea unui produs nou exceptional pur si simplu a costat mai mult compania.

iPad +60%, 23 milioane buc, pret mediu in scadere usoara de la $535 la $467, deci canibalizarea iPad de catre iPad mini, daca exista, nu produce rezultate dramatice. Gross margin in scadere la 28%.

Mac -15%, 4,1 milioane, constranse semnificativ de indisponibilitatea noului iMac in primele doua luni. Pretul mediu la Mac este $1359, in crestere semnificativa.

iPod n-a scazut atat de mult cat se astepta, ci doar cu -9% ca vanzari, iar pretul mediu a crescut la $169. Peste jumatate au fost, din nou, iPod Touch-uri.

Apple a generat 23 bn cash din operatii, si are in prezent 137bn cash, sau 145$/actiune, ceea ce reprezinta aproape o treime din pretul actiunii. Timp de ani de zile pretul actiunii se rotea in jurul a 5x cash-ul, dar in after hours s-a prabusit la $463. La cursul actual, dividendul (care s-a pastrat constant) ofera un randament de 2.3%.

Concluzii:

– Ritmul de crestere al vanzarilor a scazut la 27%, iar scaderea marjei de la maximul istoric de 44.7% la 38.6%, data de introducerea noilor produse, a afectat si mai tare ritmul de crestere al profiturilor in trimestru;

– Apple ramane extrem de profitabila si continua sa adauge cash cu lopata, mai mult ca niciodata;

– din pacate, piata penalizeaza actiunea (cel putin in after hours) pana la nivele absolut ridicole (P/E 10.4, ex-cash 7.1)

– imi pare tare rau ca nu am estimat din timp dificultatea de a bate substantial un trimestru al anului anterior absolut istoric. Aceasta dificultate se mentine si in trimestrul curent, dar se va evapora incepand din aprilie, mai ales daca Apple trece la ciclul bi-anual de introducere de produse.

– caderea atat de mare a pretului actiunii nu poate fi explicata logic si a scapat estimarilor tuturor. Cu toate ca sunt convins ca lucrurile nu vor sta la fel de rau in timpul orelor de bursa, e clar ca nu ne vom atinge nici pe departe obiectivele fixate anul trecut.

Imi pare tare rau pentru pierderile celor care m-au urmat in aceasta aventura. Impartasim aceleasi frustrari si dezamagiri. Din pacate drumul spre profituri din speculatii e mult mai lung si mai sinuos decat parea asta-vara. Cei care aleg sa mearga mai departe, dincolo de acest esec, ma vor gasi in continuare aici.

Reclame

4 comentarii

  1. Rezultatele au fost inca o data pozitive, analiza pe blog corecta, mai putin incapatanarea Mr. Market. Urmeaza o perioada grea pt investitorii din vara dar inca nu e totul pierdut.
    Go bro, Go Aapl!!

  2. Salutare Razvan, eu as zice in primul rand – mersi mult pentru toate informatiile si analizele pe care le postezi – excelente si pline de invataminte! Legat de strategiile Apple recente: am investiti cu curaj si nu a iesit cum am estimat, dar asta face parte in mod cert din meniu, stii ce zice Soros: pe bursa conteaza mai putin daca ai sau nu dreptate ci cat castigi cand ai dreptate si cat pierzi cand nu ai dreptate. Asa ca eu personal trec pierderile recente la „experienta” si raman absolut fidel analizelor de pe blog. Spor si bani multi tuturor! Cip

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s