Bitcoin May Be the Global Economy’s Last Safe Haven

Bitcoin May Be the Global Economy’s Last Safe Haven – Businessweek.

Bitcoin sunt „monezi virtuale” create printr-un proces computational complex („mining”) de oricine doreste, ceea ce asigura limitarea ofertei. Toate tranzactiile sunt stocate semi-anonim intr-un log distribuit pe mii de calculatoare (similar cu BitTorrent) ceea ce garanteaza siguranta tranzactiilor (chiar daca cu o mica penalizare de timp–dureaza cateva minute ca „reteaua” sa confirme o plata) si asigura costul foarte scazut, in multe cazuri zero. Bitcoin poate fi interschimbat cu monede „hard” la cursul momentului (dat strict de cerere si oferta) sau poate fi folosit pentru plati peer-to-peer si cumparaturi din mii de magazine virtuale si reale, de la servere la servicii de web design la tricouri etc. Un intreprinzator a promis sa deschida primul ATM de Bitcoin (la care dai bitcoins din cont si scoti EUR fizic din aparat, si invers) in Cipru.

E foarte posibil ca Bitcoin sa devina cel mai mare bubble din istoria omenirii. In ultima luna s-a triplat, pe fondul crizei din Europa, si tot de-abia a atins o „market cap” (valoarea totala a tuturor bitcoin-urilor in circulatie) de $1 bn. E posibil sa devina ultimul „safe heaven”, o moneda care nu se devalorizeaza la fiecare criza sau tiparire arbitrara de bani, ci dimpotriva. Bitcoin poate inlocui aurul ca depozitar al valorii intr-o varianta moderna, electronica. Bitcoin ar putea deveni chiar principalul mijloc de plata in viitor. Sau ar putea sa se prabuseasca lovita de o problema tehnica, de un atac, de o criza de incredere sau de regulatii stricte impuse de bancile centrale si guvernele care vor simti ca isi pierd obiectul puterii.

Ei bine, daca e sa fie bubble si/sau maret noi vrem sa intram cat mai devreme. Voi studia problema mai temeinic in perioada urmatoare. Astept parerile voastre.

Reclame

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s