Wishful thinking?

Apple a schimbat la ultima raportare modalitatea de prezentare a previziunii pentru rezultatele pe trimestrul urmator (guidance). In loc de a previziona o cifra pentru vanzari si una pentru profitul pe actiune (EPS), care trebuiau depasite cat mai mult pentru ca actiunea sa creasca (si pe care in ultimele trimestre le-au depasit doar cu 3-6%, in contrast cu asteptarile fanteziste ale analistilor), Apple a trecut la oferirea unei marje de prognoze (intre x si y) pentru vanzari plus a unei estimari pentru unele din cheltuieli si taxe.

E de inteles motivul schimbarii: Apple doreste sa nu mai fie judecata prin comparatie cu asteptarile tot mai mari ale analistilor, de aceea ofera atat o estimare minima cat si una maxima a vanzarilor. Cel mai probabil, Apple se va incadra intre cele doua estimari (in cazul trimestrului curent, intre 41-43 miliarde $, adica vanzari in crestere cu circa 15% fata de trimestrul similar din anul trecut).

Insa Apple nu mai ofera si o estimare de EPS. Explicatia cea mai simpla este ca trimestrul curent EPS va fi mai mic decat trimestrul similar al anului trecut, din cauza marjei care nu se mai poate ridica la marja record de anul trecut. Iar Wall Street se uita in primul rand la EPS, la care se refera cand judeca daca o companie a „beat” sau „miss” „consensus”-ul analistilor.

Ma gandesc insa ca o explicatie separata a lipsei guidance-ului explicit pe EPS este intentia Apple de a isi pastra o variabila la care sa poata surprinde pozitiv. Sigur ca nu va fi o crestere a EPS, ceea ce e imposibil pentru ca marja de 47% de anul trecut nu mai poate fi atinsa, dar daca Apple reuseste sa depaseasca previziunile analistilor cu EPS-ul real AAPL are o sansa de a se intoarce si a porni in sus. De aceea Apple s-a abtinut sa faca si o previziune explicita pentru EPS.

Daca compania creste vanzarile (ceea ce e aproape sigur) si reuseste sa tina costurile sub control (ceea ce nu mi se pare foarte greu in conditiile in care liniile de produse sunt mai mature decat in trimestrele trecute) exista o posibilitate buna ca marja sa fie rezonabila (adica pe la 40%, preferabil peste) si atunci Apple sa faca beat EPS marti noaptea.

Wishful thinking?

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s