Let’s short Europe

Cred ca Europa a facut o greseala masiva construind uniunea monetara inaintea uniunii fiscale. Cred ca spirala vicioasa austeritate-recesiune-criza de lichiditati banci-deficit bugetar este de nerezolvat in interiorul euro fara mutualizarea datoriilor si transferuri fiscale permanente – care sunt imposibil de vandut electoratelor.

Cred ca generatia tinerilor care isi rateaza cei mai productivi ani din cauza somajului imens va influenta negativ masiv posibilitatile de inovatie si crestere viitoare – exact cand populatia Europei va imbatrani si va avea nevoie de pensii, care nu vor putea fi acoperite la actualele dobanzi la depozite, bonduri si venituri din piete de capital.

Nu vad solutii, in afara renuntarii la euro de catre un numar mare de tari; nu vad nici leadership-ul charismatic care sa conduca Europa inainte prin gravele probleme cu care se confrunta si care o vor macina multi ani de-acum inainte.

De aceea, cred ca un pariu bun pe termen mediu si lung e „shortarea” Europei, iar cel mai simplu mod e pariul contra Euro, prin cumpararea de dolari, coroane daneze/norvegiene, lire sterline, aur, bitcoins etc.

Exista si alte variante cu return mai mare/rapid, cum ar fi shortarea indecsilor bursieri europeni, hedge funds sau ETF-uri care shorteaza companii europene etc.

Si mai e ceva. Am sentimentul ca peste o decada sau doua o sa privim inapoi si ii vom considera norocosi pe cei care au emigrat din Europa la inceputul secolului 21 (la fel ca si secolul trecut) si deci s-au pus la adapost de greutatile care vor urma. Nu sustin ca urmeaza neaparat doua conflagratii mondiale, marea criza din 29-33, nazism, comunism etc, dar nici nu vad cum perioada de inflorire si prosperitate din Europa de Vest din a doua jumatate a secolului trecut mai poate fi re-adusa inapoi prea curand.

Cine e cu mine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s