GDX: Indexul minerilor

Screen Shot 2013-09-13 at 14.45.14NYSEARCA:GDX: 24.97 -0.29 (-1.15%) – Market Vectors Gold Miners ETF.

GDX e un ETF de companii miniere din domeniul aurului. Cand aurul creste, GDX creste mai mult decat aurul; cand aurul scade GDX se prabuseste.

Acum GDX e la valori nemaiintalnite din 2008, cand in panica Marii Recesiuni actiunile, inclusiv ale minerilor, s-au prabusit. E adevarat ca in ultimii 2 ani, pe fondul scaderii pretului aurului de la un maxim de peste $1800 la cotatia actuala de $1331, profiturile minerilor au fost afectate semnificativ – dar totusi comparatia cu 2008 e exagerata, pentru ca atunci aurul costa $800-$900/uncie.

Intrebarea mare este: ce se va intampla cu aurul – si implicit cu GDX – in perioada urmatoare.

Scenariul bullish este legat de amanari ale tapering-ului QE, si/sau de pornirea lenta a acestuia (probabilitate destul de mare, cu posibili succesori ai lui Bernanke la Fed precum dovish Yellen si hawk-turned-dove Larry Summers care, controversially, tocmai a fost leaked ca si castigator).

Apoi, situatii dramatice care afecteaza actiunile (gen razboi in Siria, blocaj in Congres privind ridicarea debt ceiling-ului sau incetinirea cresterii economice si/sau a crearii de locuri de munca noi) vor impinge banii din actiuni, cel putin pe termen scurt, sa se refugieze in aur.

Asta pare perspectiva imediata, care poate fi speculata cu o pozitie long GDX.

Pe termen mai lung insa, o data cu cresterea dobanzilor si finalul QE probabil ca aurul va scadea si minerii vor fi afectati.

Vad deci posibilitatea de a specula GDX pe termen scurt cumparand call-uri out-of-the-money, de pilda 30 (de ianuarie) care acum e $0.89, care sa fie vandute imediat dupa o crestere a GDX inapoi spre/peste 30. E o miscare foarte riscanta, dar care poate aduce profituri spectaculoase, pe care o propune si Cody.

Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s