On Blogging, Apple And What’s Next

Q: What’s going to be the “next big thing” for Apple? Watches, TVs, something else?

A: I segment along “jobs to be done” which are basically unstated and unmet needs. Unstated because they are usually so deep and so pervasive that they’re taken for granted. We have the need to feel good about our lives, to be healthy and to be connected in meaningful ways to others. These jobs are very poorly served by technology today and there are many non-technology products that are hired as poor proxies to help. The speed with which technology changes means that the trajectory of improvement will undoubtedly intersect that of the job. Even a small job like losing weight and eating well is probably worth as much as half the mobile phone market. Imagine if someone gives us a magic tool that does that for us. How much would you pay? How many of us would pay? There are so many next big things that I cannot choose. (By the way think of the job Facebook is hired to do: make me feel good about myself because I can show others how good I am. Boom!)

via An Interview by Eric Jackson: On Blogging, Apple And What’s Next | asymco.

Sunt uimit mereu de cat de simplu si clar se prezinta lumea cand o privesti prin ochii teoriei „jobs to be done”. Horace e un futurist excelent, problema lui e ca lumea reala se misca prea incet fata de imaginatia lui :)

Mai aproape, eu vad trei „next things” pentru Apple, din care cu siguranta compania lucreaza la cel putin unul, sper chiar doua: iPay (plati cu telefonul), iWatch (bratara inteligenta cu senzori de health si display/Siri) si iTV (disruperea modelului actual de distributie a content-ului video prin cablisti).

Oricare din astea are potentialul sa impinga AAPL pe un nou val in sus spre 1000. Si intre timp misiunea lui Tim Cook (despre care, a propos, interviul spune multe lucruri bune, cititi-l in intregime) e sa tina barca pe valuri si stocul sa nu se prabuseasca prea mult. Ceea ce face destul de bine, cu politica de dividende si buy-back.

9 comentarii

 1. TE ROG EXPLICA-MI SI MIE DOUA LUCRURI :

  1) LA CE SE REFERA BRATARA RESPECTIVA ?NE VA INDICA VALORI CA TEMPERATURA, TENSIUNEA, PULSUL, GLICEMIA ? SAU ALTCEVA ?

  2) NU INTELEG CUM VEZI TU ITV ? CE SIMTI CA VA FI DIFERIT DE TV-URILE ACTUALE ?

  EVIDENT CAND AI TIMP ?

  ________________________________

 2. 1) Probabil ca da. Va colecta in permanenta, probabil chiar 24/24, date vitale despre noi pe care aplicatii inteligente le vor procesa pentru a ne avertiza cand e momentul sa ne odihnim, cand trebuie sa mancam (si cat) si cand e pericol sa facem un infarct. Sau cand conducem si suntem pe punctul sa adormim. Cand am alergat prea repede, sau cand suntem prea sedentari. Aplicatiile sunt infinite. Evident, totul va fi impachetat intr-un obiect familiar (ceas), asa cum computerul portabil care e iPhone a fost impachetat intr-un obiect familiar (telefon) pentru a fi vandut la mase.

  2) Modelul in care platim 20-100$/luna catre operatorul de cablu/satelit pentru cateva sute de canale pe care nu le urmarim, adunate acolo doar pentru a avea acces (greoi) la cateva show-uri care ne intereseaza si la live tv cand sunt evenimente deosebite, e pe moarte. Tinerii nu se mai aboneaza la cablu, si chiar unii de varsta mea (ex: eu) nu mai folosesc de mult televiziunea clasica, inlocuind-o cu filme si seriale „a la carte” luate din internet (in cazul meu, prin AppleTV, iar la altii de pe youtube si site-urile mai mult sau mai putin legale) si cu urmarirea evenimentelor live pe site-uri web. Dar sistemul e inca greoi si ne-uniform, si doar cateva companii profita de pe urma lui (Apple, Netflix, Hulu…). E loc de disruptie masiva, iar profiturile imense ale Hollywood si industriei de cablu asteapta sa fie redirectate. Cum o va face Apple ramane marea intrebare – dar Steve Jobs i-a declarat biografului sau ca „I finally cracked it”:

  “He very much wanted to do for television sets what he had done for computers, music players, and phones: make them simple and elegant,” Isaacson wrote.

  Isaacson continued: “‘I’d like to create an integrated television set that is completely easy to use,’ he told me. ‘It would be seamlessly synced with all of your devices and with iCloud.’ No longer would users have to fiddle with complex remotes for DVD players and cable channels. ‘It will have the simplest user interface you could imagine. I finally cracked it.’”

  Daca cineva e capabil sa ne dea o cale usoara si eleganta spre tot continutul video al omenirii, acela este Apple.

  1. MULTAM DE EXPLICATIE !

   AMANDOUA NOUTATILE AR FI SNZATIONALE SI AR MARI  CUMPARATORII DE PRODUSE APPLE CU NOI CATEGORII DE UTILIZATORI ! PROBLEMA ESTE CA PROBABIL NICI CEILALTI COMPETITORI NU STAU PE LOC … CRED CA E UN CONCURS FANTASTIC CARE VA INGLOBA IN MOD SIGUR SI SPIONAJUL ECONOMIC  …DA, CRED CA DACA APPLE VA IESI PRIMUL PE PIATA CU ASTFEL DE PRODUSE ARE SANSE SA DUCA PRETUL ACTIUNII SPRE USD 1000 !!! DAR SA NU COBOARE PREA MULT INTRE TIMP CU DUSURI RECI PRECUM 5 C !!! CUM SPUI TU : GO APPLE !!!

   ________________________________

   1. Eu insa cred ca potentialul cel mai mare pentru Apple il are iPay, posibilitatea de a plati cu telefonul mobil, disrupand Visa/Mastercard si tragand banii direct din conturile cumparatorilor.

    Nu e usor, dar e inevitabil (e clar ca in viitor nu vom mai cara cateva carduri, care sunt in esenta microcipuri cu numele nostru pe ele, greu de securizat si de folosit) si multe din miscarile Apple recente (Touch ID, iBeacons, PassBook, AirDrop) ne arata ca directia asta e „un subiect de intensa preocupare” pentru ei.

    Fa un calcul simplu: daca cei mai afluenti 10% din cetatenii planetei ajung sa plateasca peste tot cu iPhone-urile lor, iar Apple incaseaza un procent din fiecare cumparatura pe care o fac ei, veniturile actuale ale Apple vor fi lasate masiv in urma iar pretul de $1000/actiune va fi… un bun entry point :)

   2. AM UITAT SA-TI FAC PRECIZAREA CA MIE MI SE PARE CA PLATA CU TELEFONUL MI SE PARE IMINENTA ! MAI MULT CRED CA ESTE COAPTA DAR MARILE CONCERNE NUMITE VISA, MASTERCARD , AMERICAN EXPRESS, ETC CRED CA DUC TRATATIVE SECRETE CU APPLE …

    CE ZICI ?

    ________________________________

   3. Nu stiu, de regula Apple a intrat pe piete noi disrupand companiile existente. Cu o exceptie: operatorii de telefonie mobila, cu care s-a asociat si de la care doar a „ciupit” din profituri. Deocamdata… Stiai ca in iOS 7 vom primi (chiar maine) FaceTime Audio, care este echivalentul gratuit si la o calitate mai buna a convorbirilor telefonice obisnuite?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s