Analistul american George Friedman ne avertizeaza: „Gazele de sist sunt arma cu care puteti preveni razboiul”

In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. Exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania.

Analistul american George Friedman ne avertizeaza: „Gazele de sist sunt arma cu care puteti preveni razboiul”.

Cum spuneam, RM e un dezastru pentru investitiile straine in Romania.

 

Reclame

4 comentarii

  1. Rosia Montana e un exemplu classic de furt pe fata. Nici in jocurile de strategie nu iti cedezi resursele ci incerci sa le ocupi. Romanii stiu sa extraga aurul,nu prea era nevoie de un ivestitor acolo, se putea ocupa statul linistit. In schimb gaze de sist nu stim sa scoatem, aici e buna colaborarea companiilor romanesti cu Exxon Mobile. Cam asa vad eu rolul investitilor in domenii strategice.Poate ca gresesc

    1. Pana acum, furtul a fost invers: Romania a „furat” investitiile (substantiale) ale canadienilor. Si asta ne costa mult mai mult ca imagine in ochii potentialilor investitori in alte proiecte.

  2. Am vazut respectivul interviu si mi s-a parut extrem de adevarat modul in care este vazuta Romania ca stat vecin al unui conflict armat deschis: nu trebuie sa ne inscriem intr-o alianta si apoi sa tragem nadejdea ca aceasta va lupta pentru noi, ci trebuie sa ne asiguram singuri capacitatile de intarire a sistemului defensiv national. Cred ca aceasta este esenta discutiei, restul fiind subiecte colaterale. Referitor la tema abordata de tine aici, ce putea spune un american despre niste resurse naturale din Romania, care au fost preospectate de niste firme americane, cu intentia de a le exploata?!? Problema care NU se ridica de catre nici una din aceste firme si nici de catre domnul mai sus mentionat este ca exploatarea respectiva ar fi extrem de daunatoare pentru mediul din Romania si pentru comunitatile in vecinatatea carora s-ar face exploatarile!!! Romanii care se impotrivesc exploatarii resurselor nu o fac pentru ca nu ar vrea sa o duca mai bine de pe urma a ceea ce s-ar exploata, ci pentru ca, folosind tehnologiile propuse, exploatarile respective le-ar face mai mult rau decat bine!!! Dar aceste probleme nu sunt, in mod evident, importante pentru cineva care nu locuieste in aceasta tara, sau pentru cei care vor sa obtina profit cu orice pret, chiar si atunci cand aceasta ar insemna periclitarea vietii omului! Culmea este ca, dupa ce fac astfel de afirmatii, analistii astia se apuca sa dea bani nu stiu carui ONG care protejeaza nu stiu ce specie de foci amenintata de incalzrea globala!!!

    1. Eu m-am referit, la fel ca si Friedman, strict la perspectiva economica. E absolut neserios sa incredintezi exploatarea unei resurse unei companii, sa renegociezi si sa semnezi noi conditii doar ca sa o blochezi timp de 15 ani (si cine stie cati inca) in limbo, in timp ce ii ceri sa parcurga pasi si sa cheltuie resurse care nu o conduc nicaieri. Un astfel de comportament te trimite in liga tarilor opuse business-ului, si macar daca am fi asta pe fata as intelege. Dar atitudinea guvernului, a premierului, a fost duplicitara pana la absurd (aproband ca sef al guvernului proiectul de lege si anuntand public ca voteaza contra lui ca parlamentar). Prost sa fii sa mai faci afaceri cu Romania – si cam asta spune si Friedman in interviu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s